منو سایت

تاثیر هواپیما بر اکوسیستم

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
تاثیر هواپیما بر اکوسیستم

نمی توان انکار کرد که اختراع هواپیما یکی از بزرگترین دستاوردهای دست بشر در تامین آسایش، سرعت و بهبود روابط تجاری و سفر است. با این حال، هر نوع اختراعی که در مناطق مختلف جهان اتفاق می افتد، اثرات و پیامدهای متفاوتی دارد و همه آنها همیشه خوب نیستند.

هواپیما نیز از این قاعده مستثنی نیست و علیرغم مزایا و کاربردهای منحصر به فردش، معایبی نیز دارد. اگرچه هر زمان که تصمیم بگیریم، می توانیم بلیط های هواپیمایی برای سفر به شهرهای مختلف، اما در این بین باید آلودگی های زیست محیطی ناشی از هواپیما را نیز در نظر بگیریم. در زیر به برخی از اثرات منفی هواپیماها بر اکوسیستم خواهیم پرداخت.

تاثیر هواپیما بر محیط زیست

اول از همه به خاطر داشته باشید که فقط هواپیماها نیستند که باعث آلودگی محیط زیست می شوند. به عبارت دیگر، تمام صنایعی که امروزه مردم از آن استفاده می کنند، تأثیر منفی بر اکوسیستم دارند. هر روز اتومبیل های زیادی در شهرها حرکت می کنند و سیستم تنفسی یا سایر صنایع ما را آلوده می کنند به همان میزان یا بیشتر آلودگی تولید می کنند. در این میان، اثرات هواپیما نیز قابل توجه است.

حقیقت این است که تأثیر هواپیماها بر محیط زیست زمانی آغاز می شود که موتور هواپیما روشن می شود و گرما، صدا، گازها و ذرات دیگر منتشر می کند. همه اینها با هم باعث تغییرات آب و هوایی و کاهش تدریجی نور مستقیم خورشید می شود. علاوه بر این، هواپیماها ذرات و گازهایی مانند دی اکسید کربن، هیدروکربن، مونوکسید کربن، اکسید نیتروژن، سرب و کربن از خود ساطع می کنند و همه این مواد واکنش هایی با جو ایجاد می کنند. این واکنش ها نتایج چندان خوبی ندارند. برخی از این موارد عبارتند از:

تاثیر هواپیما بر اکوسیستم

تغییر آب و هوا

سوختن گازها در هواپیما باعث ورود دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای به جو زمین و در نهایت گرم شدن زمین و اسیدی شدن اقیانوس ها می شود. در عین حال با توجه به حجم بالای پروازهای هوایی و افزایش روزانه آنها، نگرانی ها نیز افزایش یافت. جالب است بدانید که آمارها نشان می دهد روزانه 8.3 میلیون نفر در جهان بلیط هواپیما می خرند که این میزان نیز نسبت به سال 1999 دو برابر شده است. بنابراین تصور کنید میزان ورود گازهای گلخانه ای به اتمسفر و تاثیر منفی آن را به همراه داشته باشد.

سر و صدا

یکی دیگر از اثرات مضر هواپیماها آلودگی صوتی است و البته این آلودگی به سه روش قابل بررسی است. آلودگی صوتی مکانیکی در اثر چرخش موتور ایجاد می شود و زمانی که پره های فن به سرعت بالا می رسند این صدا بیشتر شنیده می شود.آلودگی صوتی آیرودینامیکی ناشی از جریان هوا در سطح هواپیما هنگام پرواز در سرعت های کم و ارتفاع بالا است. . در نهایت، آلودگی صوتی بیشتر توسط سیستم های هواپیما مانند کابین خلبان، کابین و واحدهای قدرت کمکی ایجاد می شود.

آلودگی آب

بله، هواپیماها می توانند آب را آلوده کنند. البته باز هم تاکید می شود که فقط هواپیماها نیستند که این مشکلات را برای بشریت و زندگی ما ایجاد می کنند. تقریباً همه صنایع مانند خودروسازی یا موارد دیگر چنین پیامدهایی در اکوسیستم دارند. اما آنها برای ما قابل مشاهده نیستند. با این حال، فرودگاه ها می توانند آب را به دلیل استفاده زیاد از سوخت جت، روان کننده ها و سایر مواد شیمیایی آلوده کنند. به عنوان مثال، استفاده از ضد یخ در هوای سرد منجر به آلودگی شدید آب می شود. زیرا بیشتر این مایعاتی که در هواپیماها استفاده می شود روی زمین ریخته شده و به رودخانه ها یا دریاچه ها می ریزند.

کدام مکان ها بیشتر در معرض خطر هستند؟

تاثیر هواپیما بر اکوسیستم

نمی توان دقیقاً گفت کدام مکان ها بیشتر در معرض آلودگی هستند، اما قطعاً فرودگاه ها و اطراف آن ها آلودگی بیشتری دارند. خانه ها یا مناطقی که در نزدیکی فرودگاه ها قرار دارند نیز در معرض خطر بیشتری هستند و این خطر زمانی که بادها خاموش می شوند و یک روز آرام و بدون باد می گذرد افزایش می یابد.

به عبارت دیگر باید گفت تحقیقات نشان می دهد که هنگام پرواز هواپیما، گازهای خروجی اگزوز آلودگی ایجاد می کنند. اما در ارتفاعات، باد جریان دارد و آلودگی را تا فاصله 10000 کیلومتری می برد. اما زمانی که باد زیاد حرکت نمی کند، آلودگی بیشتر باقی می ماند و سلامت انسان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

اما راه حل چیست؟

با توجه به اینکه هواپیما مانند سایر صنایع دارای مزایا و معایب مختلفی است، این سوال مطرح می شود که چگونه می توان از اثرات مخرب هواپیما بر روی اکوسیستم جلوگیری کرد؟

واقعیت این است که هواپیماها می توانند مسافت بیشتری را در زمان کمتری طی کنند و باعث آلودگی بیشتر شوند. همچنین محققان می گویند در مقایسه با 30 سال گذشته میزان آلودگی ناشی از هواپیماها چند برابر شده و این روند همچنان ادامه دارد. به همین دلیل، اکنون زمان یافتن سوختی برای جایگزینی سوخت های فسیلی است. برای این منظور استفاده از هواپیماهای دوستدار محیط زیست که نیازی به سوخت فسیلی ندارند بهترین انتخاب است.

البته امروزه خودروهای سبزی وجود دارند که با آب یا برق کار می کنند، در مورد هواپیماها قضیه کمی پیچیده تر است. زیرا علاوه بر این که موتورها باید به طور کامل تعویض شوند، تمام جنبه های طراحی نیز باید به دقت در نظر گرفته شود تا خطری برای افراد وجود نداشته باشد.

آخرین کلمه

در نهایت باید گفت که هواپیماها و ناوگان حمل و نقل هوایی یکی از شاهکارهای دست بشر هستند، بنابراین می توان مسافت بسیار طولانی را به سرعت طی کرد. اما استفاده از سوخت های فسیلی در هواپیما باعث آلودگی محیط زیست می شود. در عین حال این آلودگی توسط صنایع دیگری مانند صنعت خودرو نیز ایجاد می شود. به همین دلیل تنها راه حل کنار گذاشتن سوخت های فسیلی و جایگزینی آنها با سوخت های سبز است.