
مدل کسب و کار در علم مدیریت یک اصطلاح نسبتاً جدید است و در واقع یک نقشه راه تجاری است. در نتیجه، به عنوان یک مدیر کسب و کار آنلاین، باید از این موضوع آگاه باشید. زیرا از این طریق می توانید مسیر بهتر و حرفه ای تری را برای کسب و کار خود ایجاد کنید.
یکی از مهم ترین مواردی که متاسفانه امروزه به آن توجه نمی شود مدل کسب و کار است. بسیاری از مردم بر این باورند که بدون نقشه راه و استراتژی می توانند صاحب یک کسب و کار موفق شوند. اما این تصور اشتباهی است که منجر به فروپاشی بسیاری از مشاغل و سقوط اکثریت شده است.
مدل کسب و کار چیست؟
با کمک یک مدل کسب و کار می توانید تمام مواردی را که در تجارت مهم هستند شناسایی کنید. به عنوان مثال، در بخش بعدی اشاره کردیم که با استفاده از مدل کسب و کار; چه چیزی را می توانید مشخص کنید؟
- قسمت مشتریان
- روابط مشتری
- کانال های توزیع
- گزاره ارزش
- فعالیت های کلیدی
- منابع مهم
- مشارکت کلیدی
- جریان درآمد
- ساختارهای هزینه
اکنون ممکن است بپرسید شناسایی این موارد چگونه به ما کمک می کند؟ در واقع اگر بتوانید این مطالب را خیلی خوب، واضح و دقیق روی کاغذ بنویسید. می توانید روی چیزهای مختلف تمرکز کنید و زمان خود را بسیار بهتر سپری کنید. اما اگر آنها را برای خود مشخص نکنید و بدون حساب و کتاب ادامه دهید; مطمئناً با مشکلات مختلفی روبرو خواهید شد.
حتی جالب است بدانید که بسیاری از افرادی که به تازگی کسب و کاری را پس از پیاده سازی مدل کسب و کار راه اندازی می کنند; به طور کلی نظر آنها در حال تغییر است. زیرا با مدل کسب و کار به سادگی متوجه می شوند که کسب و کاری که به دنبال آن هستند پتانسیل لازم را ندارد و نمی تواند جریان درآمد خوبی ایجاد کند.
تفاوت بین مدل کسب و کار و طرح کسب و کار
مفهوم بیزینس پلن به دو قرن پیش برمی گردد و اساساً یک طرح جامع با جزئیات تجاری دقیق را به تصویر می کشد. طرح کسب و کار بلند مدت است و تمام هزینه های لازم و حتی نحوه استخدام کارمندان را شرح می دهد.
از سوی دیگر، مدل کسب و کار یک اصطلاح جدید در مدیریت است و گفته می شود که با جهانی شدن اینترنت و رایانه های شخصی به وجود آمده است. مدل کسب و کار یک برنامه کوتاه مدت اما اساسی است که هر کسب و کاری برای موفقیت در بازارهای پر نوسان امروزی به آن نیاز دارد.
انواع مدل های کسب و کار

مدل های کسب و کار انواع مختلفی دارند و ما تعدادی از معروف ترین مدل های کسب و کار را به شما معرفی می کنیم. لازم به ذکر است که مدل های تجاری ترکیبی نیز وجود دارد که می توانید بر اساس نیاز و نوع کسب و کار خود مناسب ترین مدل را انتخاب کرده و از آن مدل بگیرید.
مدل کسب و کار سازنده
در مدل کسب و کار سازنده، محصولات و خدمات از مواد اولیه تولید و به فروش می رسند. فروش محصولات و خدمات در این مدل کسب و کار به دو صورت انجام می شود. روش اول فروش مستقیم محصول یا خدمات به مشتری است. اما روش دوم فروش به صورت واسطه است.
مدل کسب و کار خرده فروشی (خرده فروش)
خرده فروشان ابتدا محصولات مختلف را از برندهای مختلف خریداری می کنند و سپس تمامی محصولات را به فروش می رسانند. والمارت و آمازون دو فروشگاه بزرگ و معروف خرده فروشی هستند که از مدل کسب و کار خرده فروشی پیروی می کنند.
مدل کسب و کار فرانشیز
ردپای این مدل کسب و کار را اغلب می توان در رستوران های زنجیره ای مانند مک دونالد و استارباکس دید. فرانچایز در واقع به معنای دادن امتیاز یا ارائه یک کسب و کار موفق به دیگران است. البته ناگفته نماند که برای اخذ نمایندگی باید هزینه ای پرداخت شود.
در این روش اشخاص حقیقی و حقوقی با پرداخت مبلغ معینی مجوز استفاده از نام برند را دریافت کرده و از مشتریان اعتباری و وفادار این تجارت بهره مند می شوند.
مدل کسب و کار تقسیم بندی
مدل تقسیمبندی کسبوکار به این معناست که آنها همه محصولات را به طور کامل نمیفروشند، اما برخی از آنها را میفروشند. در این روش، مشتریانی که نمی توانند برای کل محصول پرداخت کنند، به همان میزان از محصول یا خدمات استفاده می کنند.
مدل کسب و کار کم لمس
در این مدل کسب و کار، صاحبان برند خدمات متوسطی را با هزینه کمتر ارائه می دهند. در مدل دسترسی کم، نیروی کار کمتری خدمات ارائه میکند و مشتریان خدمات کمتری دریافت میکنند (معمولاً مشتری باید خودش برخی از کارها را انجام دهد). یک نمونه شناخته شده در این مدل تجاری، برند سوئدی IKEA است که مشتریان وظیفه دارند اقلام خریداری شده را با هزینه کمتری مونتاژ کنند.
مدل کسب و کار برای تحویل قطره ای
کسب و کارهایی که از مدل dropshipping پیروی می کنند در واقع فروشگاه هایی هستند که هیچ محصولی ندارند. به بیان ساده، این فروشندگان به عنوان واسطه بین صاحب محصول و مشتری عمل می کنند. سپس مشتری برای ثبت سفارش، کالا را از تامین کننده دریافت کرده و برای خریدار ارسال می کند.
مدل کسب و کار فریمیوم
در مدل کسب و کار فریمیوم بخشی از خدمات یا محصول به صورت رایگان در اختیار مشتریان قرار می گیرد و مشتری برای استفاده از خدمات بیشتر هزینه پرداخت می کند. به عنوان مثال، اگر دقت کرده باشید، اکثر محصولات وردپرس به این صورت ارائه می شوند. میهن وردپرس دقیقا همین کار را کرد و افزونه میهن پنل را در دو نسخه رایگان و غیر رایگان ارائه کرد.
طراحی مدل کسب و کار

الکساندر استروالدر طراحی مدل کسب و کار را در 5 مرحله ارائه می کند و معتقد است تمامی شرکت ها با هر نوع محصول و فعالیتی می توانند از این روش ها برای توسعه مدل کسب و کار خود استفاده کنند.
فرآیند طراحی یک مدل کسب و کار خطی است و برخی از مراحل باید دست به دست هم بدهند. این 5 مرحله به شرح زیر است.
مرحله 1: آماده سازی
مهمترین و اساسی ترین مرحله در طراحی مدل کسب و کار، تعیین هدف، ماهیت و مأموریت فعالیت های تجاری است. در نظر گرفتن ایده های اولیه و تشکیل تیم برای دستیابی به اهداف مشترک از دیگر اتفاقاتی است که در مرحله اول رخ می دهد.
مرحله دوم: شناخت
در این مرحله برای شناخت کامل محیط کسب و کار، باید مطالعه، تحقیق و گفتگو با افراد متخصص داشته باشید. تیم تشکیل شده در مرحله قبل می تواند با مطالعه رفتار رقبا و دریافت کمک از مشتریان اطلاعات مفیدی در مورد محیط کسب و کار به دست آورد.
مرحله 3: طراحی
در مرحله سوم طراحی مدل کسب و کار، افراد برای دستیابی به بهترین مدل نیاز به ایده پردازی دارند. حال در این مرحله بهتر است قبل از تصمیم گیری برای نهایی کردن مدل کسب و کار، ایده را با کمک مشتریان و کارشناسان آزمایش کنید.
مرحله 4: پیاده سازی
پس از اتمام مرحله طراحی و رسیدن به طرح نهایی، نوبت به تکمیل طرح می رسد. این مرحله توضیح خاصی ندارد و فقط باید مرحله قبل (یعنی طراحی مدل کسب و کار) را اعمال کنید.
مرحله 5: مدیریت
تمامی کسب و کارهای موفق پس از اجرای طرح، به طور مستمر فرآیند اجرا را مدیریت و مدل را ارزیابی می کنند. با ارزیابی مستمر می توان مدل را با نیازها و واکنش های بازار تطبیق داد و در صورت لزوم تغییر داد.
بوم برای مدل کسب و کار

قالب های مختلفی برای طراحی مدل کسب و کار وجود دارد اما یکی از معروف ترین قالب ها برای طراحی مدل کسب و کار با نام Business Model Canvas شناخته می شود. واژه بوم کسب و کار اولین بار توسط الکساندر استروالدر در کتابی با عنوان ایجاد مدل کسب و کار معرفی شد و به دلیل کاربردی بودن آن توجه بسیاری از مردم جهان را به خود جلب کرد.
بوم کسب و کار دارای چارچوبی است که از دو قسمت تشکیل شده است، سمت چپ، راست، سمت چپ نشان دهنده هزینه ها و فضای اصلی کسب و کار و سمت راست نشان دهنده درآمدهای کسب و کار و مشکلات مشتری است.
بوم کسب و کار از 9 بخش تشکیل شده است که هر کدام بخشی از کسب و کار شما هستند، این بخش ها مانند تکه هایی از یک پازل هستند و پس از تکمیل، تصویری از آینده کسب و کار خود را مشاهده خواهید کرد. بخش های اصلی بوم کسب و کار شامل موارد زیر است.
قسمت مشتریان
این بخش بسیار مهم است و شما باید به سوالاتی مانند “مشتریان ما چه کسانی هستند” و “آنها از محصولات و خدمات ما چه انتظاری دارند” پاسخ دهید.
روابط مشتری
این بخش به بررسی راه های جذب مشتری از دانش برند تا فروش و خدمات پس از فروش می پردازد. مواردی مانند نحوه ارتباط با مشتریان و رضایت آنها و تاثیر آنها در تداوم خرید محصولات از مشتریان. همه در بخش ارتباط با مشتری برنامه ریزی شده اند.
کانال های توزیع
کانال های توزیع ابزار ارتباط بین مشتریان و کسب و کارها را تعیین می کنند. یعنی چگونه می توان یک ارزش پیشنهادی به مشتریان ارائه کرد. جلب اعتماد مشتریان است؛ آیا از وب سایت، اپلیکیشن یا شبکه های مجازی استفاده می کنید؟
گزاره ارزش
بخش ارزش پیشنهادی مشخص میکند که محصولات و خدمات ما چه ارزشی را برای مشتریان به ارمغان میآورند و در عوض آنها چه مشکلی را حل میکنند. در واقع باید به این سوال پاسخ دهید که «چرا مشتریان باید محصولات و خدمات ما را بخرند».
فعالیت های کلیدی
مهمترین و اساسی ترین بخش محیط کسب و کار، فعالیت های کلیدی است که در ایجاد ارزش و ارائه آن به مشتریان تأثیر بسزایی دارد و نباید آنها را دست کم گرفت.
منابع مهم
سوال اصلی در بخش منابع کلیدی این است که چه منابعی برای دستیابی به اهداف تجاری مورد نیاز است و همچنین این منابع چگونه تامین می شوند.
مشارکت کلیدی
تامین کنندگان مواد خام، مشاوران فروش و بازاریابی و تامین کنندگان مالی شرکای تجاری کلیدی هستند و باید در مورد نحوه کار با آنها تصمیم گیری شود.
جریان درآمد
جریان درآمد تعیین می کند که چگونه یک کسب و کار درآمد ایجاد می کند. به عنوان مثال آیا فروش تنها راه کسب درآمد است یا راه های دیگری برای کسب درآمد وجود دارد؟
ساختارهای هزینه
این بخش تمام هزینه های مورد نیاز برای اجرای طرح کسب و کار را شناسایی و بررسی می کند.
کل دریافت شده
اگر به فکر راه اندازی کسب و کار خود هستید، اگر قبلاً یک کسب و کار آنلاین دارید (که مطمئناً همینطور است) و به توسعه و رشد برند خود فکر می کنید. یکی از مهم ترین مراحل برای موفقیت کسب و کار شما طراحی مدل کسب و کار است. بدون یک مدل کسب و کار مناسب، سرمایه احتمالاً شکست خواهد خورد. بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از شکست این است که زمان مناسب را برای طراحی یک مدل کسب و کار برای کسب و کار خود اختصاص دهید.